Luk arkiverne op!

I disse dage fejrer vi 75 året, for det er i efterkrigstiden nu kaldes redningen af Danmarks jøder, som fandt sted i oktober 1943.

Der er ingen tvivl om at Danmark indtager en særstilling i Europa med denne bedrift. Den indsats der blev ydet, under stor personlig risiko, er på rigtig, rigtig mange måder både anerkendelsesværdig og unik.

Jeg kan bare ikke lade være med, at have det lidt svært ved fejringen.

Der er ingen tvivl om at de 7000 liv der blev reddet, er 7000 reddede liv, men det var ikke i alle sammenhæng en uegennyttig indsats. Mange af de fiskere der lagde både til, tog sig ganske godt betalt for både deres risiko og deres tid. Herved blev flugten i visse sammenhænge forbeholdt de velstillede, selvom de der var ubemidlede også i visse tilfælde blev hjulpet ved anonyme donationer.

Mange af dem der hjalp til med flugten, gjorde en stor og anerkendelsesværdig indsats, og de 7000 der blev reddet, kan i høj grad takke dem for livet, ligesom deres efterkommere kan.

Selvom nogle højreradikale galninge indimellem benægter eksistensen af Holocaust, så begik nazisterne, ubestrideligt et af historiens største folkedrab, formodentlig kun overgået af Stalin.

Historien er sjældent så gloværdig som vi gerne vil gøre den til, og det faktum at nogle tjente godt på operationen, ændre ikke ved at den lykkedes.

Særligt samarbejdspolitikken er stadig omgæret af verdens skrappeste og længste arkiv hemmelighed.

Skiftende regeringer har løbende forlænget hemmeligheden. Lad os nu få åbnet arkiverne og få skrevet den rigtige Danmarks historie, så vi ikke skal leve med et politisk skønmaleri.

Previous

Next

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *