Nedbryd monopolerne og lægemanglen er løst!

I en opsigtsvækkende artikel, i Fyns Stiftstidende, omtales en undersøgelse som Foreningen af speciallæger (FAPS) har udarbejdet. Den påviser b.la. at adskillige øre-, næse- og halsspecialister gerne vil arbejde mere for at nedbringe de nuværende ventelister, men de ikke kan få lov – af regionen! link

Det er mig ofte fuldstændig ubegribeligt, når nogen stædigt kan forsvare regionernes håndtering af danskernes sundhed. Velvidende, at der er store forskelle mellem regionerne, så er det grotesk, at folk skal gå i flere måneder – helt op til år – og vente på at blive behandlet af en øre-, næse- og halsspecialist alene af den årsag, at regionerne enten sover i timen eller helt bevidst ikke vil åbne for flere hel- eller deltids ydernumre til speciallæger.

Danskerne er efterladt med det indtryk, at der er en massiv lægemangel – især på speciallæger. Det er der også, når man kigger på ventelisterne, men hvad borgerne og de ventende patienter ikke ved, er, at det skyldes administrativt slendrian og mangel på politisk prioritet.

En af de helt afgørende årsager er, at der ikke er konkurrence på området.

Alt, hvad der foregår i sundhedsvæsenet af aktivitet, er reguleret af regionen eller af staten, og man kan ikke blot etablere en ny praksis, hvis der var nogen, der skulle have lyst til det for uden et såkaldt ydernummer, så kan man ikke tage offentlige patienter ind i sin praksis.

Ydernummersystemet er efter min opfattelse en af de største barrierer i det offentlige sundhedsvæsen, for i praksis er det i dag umuligt at kunne fungere uden et ydernummer. Uden et ydernummer kan speciallægen eller den praktiserende læge ikke modtage refusion fra det offentlige og heller ikke få henvist patienter fra det offentlige.

Det er regionerne selv, der sidder med nøglen til at nedbringe ventelisterne, og undersøgelsen viser, at det er muligt. Sagen bekræfter i mine øjne, at regionernes og sundhedssystemets incitamenter er helt skæve. Et af de største barrierer er det system, der betinger, at man skal have et ydernummer for at kunne oprette f.eks. en speciallægepraksis.

Hvor vil det dog være befriende, hvis de helt almindelige, logiske og markedsøkonomiske incitamenter kan få lov at regulere danskernes sundhed.

Det vil jo betyde, når der er et stigende patientantal, vil antallet af fuldtidsydernumre også blive forøget. Det gør de bare ikke i Danmark, og slet ikke hos Danske Regioner.

Sætter man sig ind i lægemanglen i almen praksis, vil man i øvrigt opdage at problemet er det samme. Der er de facto skabt et monopol, hvorved De praktiserende lægers organisation forret til ydernumre i Danmark. Det forhindrer effektivt andre aktører i at kommende ind på markedet, selv om adskillige undersøgelser, herunder en undersøgelse fra Konkurrencestyrelsen har påvist at det skaber netop den læge mangel som der i disse år i stigende grad rammer flere og flere danskere.

Fjern ydernummersystemet. Nedbryd monopolerne og sæt almen- og specialpraksis fri, og indfør en reel konkurrence ved at lade penge følge patienten og ikke systemet.

Previous

Next

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *